Mosterd Tocht

Mosterdtocht, roeien van Doetinchem naar Doesburg en terug

Deze diashow vereist JavaScript.

Maar liefst 90 roeiers namen op zondag 2 april 2017 deel aan de lustrum-Mosterdtocht van Doetinchem naar Doesburg en terug.
Heel bijzonder was dit jaar de deelname van traditionele wherries, houten roeiboten waarin werd er geroeid op de Thames. Deze boten werden ook wel ingezet als watertaxi. Later in de Victoriaanse tijd ontstond de liefde voor en recreatieve tijdbesteding op het water zoals de rivier. De oudste wherry in Nederland is er één uit 1860. De leden van de vereniging Het Zeilend Scheehout (opgericht in september 1990) nemen regelmatig, in vol ornaat, actief deel aan roeitochten, roeivakanties, roei- en zeilwedstrijden.

In de afgelopen jaren gaven al roeiers van Isala (Zutphen), Daventria (Deventer) en Jason (Arnhem) en De Ank (Doetinchem) acte de présence in de Mosterdtocht. Dit jaar voegden roeiers van De Grift (Apeldoorn) zich bij de flinke vloot.
’s Morgens was er in ons clubhuis eerst aangeklede koffie of thee met een Ank-mini-tompouce. Bestuursleden Ted Welling en Martijn Menschaar waren al heel vroeg uit de veren om de bardienst te vervullen. Waarvoor nogmaals hartelijk dank.

Daarna was er eerst bij de flaneersteiger, ter hoogte van de Walmolen, een roeigroet door de bemanning van de scheehouten wherries, met de riemen verticaal. Tevens was er tijd voor een tableau des bateaux.
In Doesburg bood de watersportvereniging De Oude IJssel gastvrijheid aan het grote gezelschap. De organisatoren van de tocht hadden zoals elk jaar voor catering met mosterdsoep en brood gezorgd.
Deze roeizondag werd getekend door uitbundig zonnig weer. De stemming was opperbest, het enthousiasme was groot.

Behalve dank aan Martijn en aan Ted tevens dank aan Cees en aan Scottie voor het auto- en obstakelvrij houden van het haventerrein voor de roeiloods.
Mede door hun assistentie werd de drukbezochte Mosterdtocht 2017 een succes voor alle roeiers!

Jan Willem Bol